Ove su tajne iza lakog ustajanje ujutro

Želite se ustajati energični i motivirani? Morate se riješiti ovih 5 navika prije odlaska u krevet

Žena koja ima problema sa spavanjem i budilica
Žena koja ima problema sa spavanjem i budilica Foto: Canva
Ove navike stoje vam na putu lakšeg ustajanja

Većini je ljudi ovo poznato, probudite se omamljeni, iscrpljeni i potpuno nemotivirani. Možete sjediti na rubu kreveta i debatirati vrijedi li krov nad glavom ranog ustajanja, ali nekako smognete snage nastaviti sa svojim obavezama.

Niste jedini, a za loš san i još gore buđenje možete kriviti svoje navike. Bar nam tako prenosi portal Hack Spirit, a srećom donosi i neke savjete kako ih osvijestiti i promijeniti.

Zalijepljeni ste za ekran prije spavanja
Počnimo s uobičajenom navikom za koju smo svi krivi, prekomjerno vrijeme provedeno ispred ekrana neposredno prije spavanja.
Možda beskrajno listate društvenim mrežama, gledate omiljenu emisija ili odgovarate poruke. Vjerovali tome ili ne, ove navike mogu biti razlog zašto se loše budite.

\\folder\vezani_članak osoba koja se budi i šalica kave maksimalan učinak Doktor otkrio zašto je loše popiti kavu ujutro. Bolje ju je popiti u ovom razdoblju



Plavo svjetlo koje emitira naš zaslon smeta prirodnom ciklusu spavanja i budnosti našeg tijela. Tjera naš mozak da misli kako je riječ o dnevnom svjetlu, zbog čega nam je teže zaspati.
Ovo noćno vrijeme provedeno pred ekranom također može utjecati na kvalitetu vašeg sna. Mogli biste spavati 8 sati i svejedno se probuditi iscrpljeni.

Jednostavno, ako se želite probuditi energični i motivirani, vrijeme je da se oprostite od ekrana barem sat vremena prije nego što odete u spavati.

Ne držite se rasporeda spavanja
Jeste li ikada čuli za izraz "cirkadijalni ritam"? To je unutarnji sat tijela koji prati ciklus od 24 sata. To je ono što vašem tijelu govori kada je vrijeme za spavanje i kada je vrijeme za buđenje.

Kada spavate neuredno, npr. idete u krevet u 22 jedne noći, a 1 ujutro sljedeće, to može izbaciti vaš cirkadijalni ritam iz ravnoteže. Bez dosljednog rasporeda spavanja, vaše tijelo ne može predvidjeti kada bi se trebalo opustiti ili pripremiti za dan.
To zbunjuje vaš unutarnji sat i može dovesti do toga da se probudite omamljeni i nemotivirani, čak i nakon što ste prespavali cijelu noć.

Rješenje? Pokušajte se pridržavati redovnog rasporeda spavanja. Odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme svaki dan može pomoći u regulaciji vašeg cirkadijalnog ritma i poboljšati jutarnju razinu energije. I zapamtite, dosljednost je ključna.

Konzumirate kofein kasnije tijekom dana
Posežete li za onom kasnopopodnevnom šalicom kave ili čaja? Iako se može činiti kao bezazleno uzbuđenje, konzumacija kofeina kasno tijekom dana mogla bi biti upravo ta navika koja vam oduzima miran noćni san i energično jutro.

Kofein je stimulans. Blokira kemikalije koje izazivaju san u vašem mozgu i povećava proizvodnju adrenalina. U osnovi, osmišljen je da vas drži opreznima i budnima, izvrsno za jutarnje ili ranopopodnevne sate, ali nije tako dobro kada se pokušavate opustiti kroz dan.

\\folder\vezani_članak Nemiran san i ležanje u krevetu Zašto se to događa? Doktor objašnjava zašto se grčimo i trzamo dok pokušavamo zaspati



Štoviše, kofein ima trajanje od 5 do 6 sati. To znači da ako popijete šalicu kave u 17 sati, do 22 sata, polovica tog kofeina još uvijek je u vašem tijelu.

Dakle, ako se borite s nesanicom ili nemirom noću, ovo bi mogao biti razlog. Razmislite o tome da prestanete konzumirati kofein najmanje šest sati prije spavanja i vidite kako ova mala promjena može napraviti veliku razliku i na ustajanju ujutro.

Vaš spavaća sobe nije ugodna za spavanje
Pravilno postavljanje vaše spavaće sobe može značajno utjecati na kvalitetu vašeg sna i, zauzvrat, na to kako se osjećate kad se ujutro ustanete iz kreveta. Postoji nekoliko stvari koje bi mogle učiniti vaše spavanje manje opuštenim.

Treba pripaziti da spavaća soba nije prevruća ili prehladna, da je posteljina na vašem krevetu neudobna, pripaziti na izvore svjetla i pobrinuti se da je prostorija mračna, a treba pripaziti da ona nije previše bučna.

Ti čimbenici mogu stvoriti neugodno okruženje koje vas sprječava da mirno spavate. Spavaća soba mora biti mirna, udobna i primamljiva i tako signalizira vašem mozgu da je vrijeme za opuštanje i san.

Koristite svoj krevet za više od samog spavanja
Rijetko kada odbijamo luksuz nešto pojesti u krevetu, poslati posljednji e-mail iz kreveta ili na njemu napraviti piknik za gledanje filmova i serija. Iako toga možda niste svjesni, ove navike mogu značajno utjecati na kvalitetu vašeg sna i na to kako se osjećate ujutro pri buđenju.

\\folder\vezani_članak Spavanje s maskom na licu Jednostavno rješenje za bezbrižan san Jednostavno rješenje za lakši san oduševilo TikTok! Pogledajte trend koji je hit na društvenim mrežama

Naš je mozak prilično dobar u stvaranju asocijacija. Kada krevet koristimo za aktivnosti koje nisu spavanje, poput posla ili zabave, naš mozak počinje povezivati krevet s tim aktivnostima umjesto s opuštanjem.

Dakle, kada dođe vrijeme za spavanje, vaš bi mozak mogao biti spreman za sljedeću epizodu te serije ili razmišljati o onom poslovnom e-mailu, umjesto da vam omogući da se opustite. Zapitajte se jeste li svoj krevet pretvorili u višenamjenski prostor? Može li to biti razlog zašto navečer teško zaspite i budite se iscrpljeni?

Ove bi vam navike trebale pomoći u pravilnom spavanju, a tako i pravilnom buđenju. Treba upamtiti kako loše navike prvo treba prepoznati i osvijestiti kako bismo mogli na njima poraditi, te u konačnici uživati u boljem životu.